keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Naksutinkoulutuksen lyhyt oppimäärä


Nipsun ollessa pentu luin paljon koirakirjoja aiheesta naksutinkoulutus. Se osataan selittää joko helposti tai vaikeasti. Haluan esittää oman versioni naksutinkoulutuksen selittämisestä, mallinna tietysti Aino.

Naksutinkoulutukseen tarvitset seuraavat välineet:
          • pieniä nameja: itse aloitin juuston ja nakin palasilla
          • namipussi, jolloin oma tasku ei likastu ja namit saa nopeasti koiran suuhun
          • naksutin tai tietty sana: meillä käytetään sekä naksutinta, että "jes"-sanaa


Naksutinkoulutus kannattaa aloittaa sisällä. Allaolevissa kuvissa esitettävät temput on meillä harjoiteltu ensiksi sisätiloissa.

Koira ei aluksi tiedä, mitä naksuääni tarkoittaa. Sen opettaminen koiralle on kuitenkin helppoa. Ota esille välineet ja voit aloittaa: naks+nami. Toista tätä viiden sarja ja pidä tauko. Kaikessa koulutuksessa muista lyhyet treenisarjat ja niiden jälkeen pidä tauko.

Hihnakäytöksen opetukseen voi ottaa mukaan naksuttimen.

Matka ei etene, mikäli hihna on kireänä. Omistaja pysyy passiivisena.

Hihna löystyy: naks!

Nami + koira on mielestään suorittanut hienon tempun! Matka jatkuu kehujen kera, kun hihna on löysänä.

Istumisen opettamiseen on monta keinoa. Me tehtiin asia näin: nami käteen ja käsi nyrkkiin rinnan päälle. Aino katseli hetken, mutta sitten istahti eteeni. Samaan aikaan istumisen kanssa: naks + nami koiran suuhun nyrkistetystä kädestä.

Koiralta ei voi vaatia sellaista, mitä sille ei ole opetettu. Aloita opetus kotona ja siirry rauhallisesti askel kerrallaan vaikeampaan ympäristöön.


Maahanmeno harjoiteltiin Ainon kanssa istumisen kautta ja Nipsun kanssa suoraan seisomisesta. Ainon kanssa meillä ei ole tottelevaisuuskoesuunnitelmia, joissa vaaditaan maahanmeno suoraan seisomisesta.

Nami nyrkissä ja houkuttelu istumisesta maahan: naks + nami. 

Kannattaa antaa nami koiralle maasta päin eikä ylhäältä päin, jolloin koiralle kannattavampi asento on juurikin maata maassa, eikä ponnistella ylöspäin.

Kun opetat koiran seuraamaan namikättä eli "vedät" koiraa namikäden perässä, huomioi sopiva vauhti: liian nopeassa vauhdissa koira putoaa kyydistä. Vaihtele aikaa, minkä verran seurautat koiraa käden perässä ja milloin palkkaat. Näin homma pysyy kiinnostavana!

Monien temppujen opettaminen mahdollistuu, mikäli koira on opetettu seuraamaan namikättä. Tässä opetan Ainoa pujottelemaan jalkojeni välistä.


Treeni-intoa lukijoille!

- Mirjami ja koirat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti